Wandelen zonder trekken

Het is fijn te weten dat voor een hond de afstand die gelopen wordt niet belangrijk is. Wat voor een hond een wandeling waardevol maakt is dat deze kan snuffelen, nieuwe plaatsen ontdekt en vooral rustig en ontspannen kan zijn. Is een wandeling pijnlijk omdat trekken zeer doet aan bijvoorbeeld de hals van een hond, dan is de wandeling bij voorbaat al stressvol en niet fijn.

Gebruik een goed tuig

Belangrijk is dus dat de hond een pijnvrije wandeling verdient, de meeste honden gaan tenslotte een keer of 3 mee per dag naar buiten aan de lijn. Een goed passend Y-tuig helpt daarbij. In plaats van dat alle trekkracht op de hals van de hond terecht komt, wordt de kracht nu verdeeld over het lijf.

In uitzonderlijke gevallen past een y-tuig (zoals op de foto’s hieronder) niet goed. Door een grote hoeveelheid overtollige huid of andere extremiteiten aan het lichaam van een hond zal je dan moeten kiezen voor een ander type tuig. Bedenk altijd dat het tuig dat je kiest de hond de mogelijkheid moet geven om te lopen zonder pijn en zonder zijn lichaam te belemmeren in zijn bewegingen.

Er zijn veel redenen waarom een tuig gebruiken beter is voor je hond.

Kijk en luister wat Turid Rugaas hierover zegt in de volgende video.

En op deze website vind je meer informatie over wat er gebeurd onder de halsband

Op onderstaande foto’s zie je een goed passend Y-tuig.
klik op de foto voor een grotere weergave

 

 

 

 

 

 

Hoe je bij een hond een tuig aan doet.

 

Hoe je bij een hond een tuig af doet.

 

Ook een te korte lijn waarbij de hond niet de vrijheid heeft om zijn omgeving te verkennen kan een hond frustreren en zorgt voor extra spanning. Een lijn van minstens 3 meter geeft een hond deze vrijheid wel, als er geen spanning op de lijn staat

In het voorjaar van 2019 zal hier een link komen naar de website van Aurélien en Cristina Budzinski uit Frankrijk over de hartslag van de hond.

In het boekje “Help mijn hond trekt!” van Turid Rugaas staat goed uitgelegd hoe je zelf kunt beginnen met je hond te leren niet te trekken. En je kunt de DVD kijken What do I do…When my dog pulls?

Zoek daarnaast een hondenschool die je kan begeleiden in het leren wandelen zonder trekken, bij voorkeur een hondenschool die aangesloten is bij de PDTE.