Contact met soortgenoten is voor alle honden heel erg belangrijk. Groot of klein, ras of rasloos, alle honden hebben behoefte aan sociaal contact met soortgenoten. Maar goed en prettig contact is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Omdat honden al op heel jonge leeftijd bij een mensengezin gaan wonen krijgen ze niet altijd de kans om goede sociale vaardigheden op te doen. Dat kan lastig worden wanneer ze helemaal geen contact meer met andere honden hebben, of vooral contact hebben met honden die zelf niet zo sociaal vaardig zijn.

Sociale wandeling

Zo gaan we het doen

Tijdens een sociale wandeling gaan we met 2 eigenaar/hond combinaties dat sociale contact langzaam opbouwen. Het belangrijkste daarbij is dat de honden elkaar leren kennen op een rustige manier zonder angst en spanning. Er wordt niet gewisseld met andere honden, de 2 honden die samen beginnen bouwen het contact ook samen op. Dit doen we om te beginnen op hele rustige, overzichtelijke locaties en gaan later, wanneer de honden eraan toe zijn, locaties bezoeken met wat meer uitdagingen.

De honden zullen aan de riem blijven tot ze eraan toe zijn om samen los te lopen. Sociale wandelingen worden gegeven in blokken van 5 lessen. Tijdens deze wandel oefeningen krijg je uitleg over hondengedrag en leg ik uit wat de honden jullie en elkaar duidelijk willen maken. Uiteraard gaan we ook leren hoe je kunt wandelen zonder dat je hond trekt aan de riem. Je gaat leren zien hoe sociaalvaardig honden van nature al zijn en hoe je daarmee om kunt gaan in de dagelijkse wandelingen. Neem voor je je inschrijft eerst contact met me op zodat we kunnen bespreken of en wanneer je aan sociale wandelingen kunt deelnemen.

Lees hier meer en bekijk de video over sociale wandelingen.

Benodigdheden

Voor een sociale wandeling heb je een vaste riem van minstens 3 meter en een Y-tuig of H-tuig nodig.

De riem dient van een stevig maar licht materiaal te zijn, bij voorkeur van biothane (een soort kunstleer). Nylon riemen of koorden kunnen nog wel eens snij -of brandwonden veroorzaken bij zowel hond als mens.

Prijs

De kosten zijn 125 Euro voor 5 lessen. De lessen worden gegeven op een moment en locatie in overleg. De les duurt ongeveer een half uur tot maximaal 45 minuten.

Privéles(sen) voorafgaand

Soms is het fijn om voorafgaand aan sociale wandelingen eerst een of meerdere privélessen te nemen. Niet alle honden en eigenaren hebben het wandelen zonder trekken al onder de knie. Ook het begrijpen van de hondentaal is heel erg belangrijk omdat daar alles om draait tijdens de wandeling, daarmee kan een begin gemaakt worden tijdens een privéles. Op die manier leren we elkaar al een beetje kennen zodat het vinden van een geschikte wandelpartner wat makkelijker wordt ( zie privéles ).

Honden die er nog niet aan toe zijn om in de nabijheid van een andere hond te wandelen of honden met gedragsproblemen kunnen (nog) niet deelnemen aan een sociale wandeling. Veiligheid gaat boven alles. Juist de veiligheid van een hond die het al moeilijk heeft in bepaalde situaties is heel erg belangrijk. Heb je zo’n hond of twijfel je of het gaat lukken om met jouw hond aan een sociale wandeling deel te nemen dan overleggen we eerst samen. Ik kan je indien nodig voor gedragsbegeleiding doorsturen naar één van mijn gedragsdeskundige collega’s van Dog’s Turn ( dogsturn.nl ) of Dogscovery ( www.dogscovery.nl ).