Nieuwe omgeving

Honden zijn erg nieuwsgierig en houden ervan mentaal te worden uitgedaagd. Natuurlijk is het afhankelijk van je hond hoeveel uitdaging hij aankan maar zorg ervoor dat je regelmatig plaatsen bezoekt die nieuw voor hem zijn. Veel denkbare locaties zijn daarvoor geschikt, van een nieuw park of bos tot een parkeerplaats achter een supermarkt. Maar denk ook eens aan een minder voor de hand liggende plek zoals een tankstation of tuincentrum. Uiteraard gaat veiligheid boven alles, dus wat voor locatie je ook bezoekt, zorg ervoor dat je hond niets kan overkomen.

Kies het juiste moment

Kies het juiste moment van de dag. Naar een winkelcentrum tijdens koopavond of naar een losloopveld waar al veel andere honden zijn is niet voor iedere hond mogelijk. Zeker de eerste paar keer dat je een nieuwe omgeving gaat bezoeken, zorg je ervoor dat je gaat als het er rustig is.

Laat je hond wennen

Zodra je in de nieuwe omgeving aankomt geef je je hond eerst de tijd om te wennen en alles goed in zich op te nemen. Ga niet meteen lopen maar kijk eventueel vanuit de auto samen eerst eens wat er allemaal gebeurt. Zorg dat de hond zelf de tijd krijgt om uit de auto te komen als hij daar klaar voor is. Wil de hond niet uit de auto, dan probeer je het een andere keer weer. Wil hij wel uit de auto geef hem de tijd om eerst uitgebreid te snuffelen voor je verder gaat. Tijdens het verkennen van de nieuwe omgeving zal je hond al zijn zintuigen gebruiken, wat heel erg vermoeiend is. Ga dus niet te lang en kijk goed naar je hond of hij niet te moe wordt. Zorg dat je weg kan wanneer je merkt dat je hond overprikkelt raakt of moe wordt. Je herkent overprikkeling of vermoeidheid aan het gedrag van je hond.

Vaak gaat de hond zich anders gedragen:

  • wordt drukker
  • gaat in de lijn bijten
  • gaat trekken aan de lijn
  • gaat tegen je opspringen
  • gaat blaffen naar iets dat voorbij komt

Het zou het beste zijn als je kunt zorgen dat je dit voor bent. Bij thuiskomst geef je, je hond alle rust en laat hem slapen!

Honden kijken naar wat er in hun omgeving gebeurt.